Als je je dieet aanvult met calcium en vitamine D om botverlies te voorkomen, is de kans groter dat je je parelwitte tanden behoudt, zo blijkt uit een rapport. Toch moeten oudere volwassenen hun tanden regelmatig flossen en naar de tandarts gaan, want met een hogere leeftijd neemt ook het risico op tandverlies toe.

Een onderzoek naar calcium en vitamine D

Onderzoek heeft aangetoond dat calcium en vitamine D botverlies in de heup en onderarm verminderen, maar we wisten niet zeker of ze ook effect hadden op tandverlies. Nu weten we dat suppletie ook het behoud van tanden kan verbeteren, in combinatie met tandverzorging en een goede mondhygiëne. Om de rol van suppletie op het behoud van tanden te onderzoeken, volgden onderzoekers meer dan 140 oudere volwassenen gedurende vijf jaar. De deelnemers namen drie jaar lang ofwel een placebo, ofwel 500 mg calcium plus 700 eenheden vitamine D per dag. Zowel tijdens als na het onderzoek werden hun tanden regelmatig onderzocht. Bij degenen die supplementen innamen, was de kans op het verlies van één of meer tanden 40% kleiner, zelfs twee jaar later. Het verlies van tanden werd ook in verband gebracht met het aantal gaatjes, de frequentie van flossen en het gebruik van thiazidediuretica, een soort medicatie die de bloeddruk helpt verlagen.

Wat zeggen tandartsen?

Het is niet verrassend dat tandartsen de nieuwe bevindingen toejuichen. Tandplak is een probleem voor iedereen, maar sommige oudere volwassenen krijgen twee keer zo vaak gaatjes als tieners. Dit komt doordat het worteloppervlak meer bloot komt te liggen naarmate we ouder worden. Helaas zijn veel voorgeschreven medicijnen hier ook debet aan. We hebben speeksel nodig om de bacteriën die tandplak veroorzaken weg te spoelen, maar er zijn wel 400 medicijnen die de mond uitdrogen. Daarom is het zo belangrijk voor oudere volwassenen om regelmatig te poetsen en te flossen, en daarnaast supplementen in te nemen. Natuurlijk mag ook het de periodieke controle bij de tandarts niet vergeten worden! Het doorslikken van een vitamine tablet is niet zo moeilijk, maar voor sommige ouderen kan het poetsen en flossen lastig zijn vanwege gewrichtspijn. Als dat het geval is, doen wij de volgende suggesties:

  • Zoek flosdraad met een handvat
  • Koop een tandenborstel met een groter handvat
  • Bevestig een rubberen bal rond het handvat van uw tandenborstel
  • Stap over op een automatische tandenborstel

Een andere reden voor tandverlies is dat het kaakbot sneller zijn massa verliest dan andere botten. Maar voor veel mensen is het moeilijk om alleen via de voeding voldoende calcium binnen te krijgen. En omdat vitamine D de calciumopname bevordert, worden de twee voedingsstoffen vaak samen als voedingssupplement ingenomen.

Pin It on Pinterest